3 Boekentips van Peter Jaap Blaakmeer (Elgentos)

Lectori Salutem!

Dit is Boekbazen: boekentips van ondernemers 📚

Met deze keer:

Peter Jaap Blaakmeer

Baas van Elgentos.

Hij deelt zijn lessen over:

 • diversiteit
 • employee empowerment
 • generalisten vs specialisten

👇 Let’s go!


3 Boekentips van Peter Jaap Blaakmeer

Wat is Elgentos?

💬 We bouwen webshops voor hoofdzakelijk groothandels en productiebedrijven op Magento en Shopware.

Ik ben Elgentos 10 jaar geleden gestart, daarvoor werkte ik als freelance Drupal-developer en kreeg een paar Magento-klussen.

Ik merkte dat ik bij die klussen steeds meer werk kreeg, omdat webshop-eigenaren hun webshop als een investering zien, met bijbehorende opbrengst. Website-eigenaren zien het doorgaans als een kostenpost en kwamen dus minder vaak terug.

Zo ben ik langzaamaan het e-commerce wereldje ingerold. En dit vakgebied boeit me zowel technisch als bedrijfskundig nog steeds mateloos.

Welke boeken hebben veel impact op je gehad?

Waarom Vrouwen Minder Verdienen - Sophie van Gool
Waarom Vrouwen Minder Verdienen – Sophie van Gool

Een paar jaar geleden werd ik er fijntjes op gewezen dat we alleen maar witte mannelijke developers in dienst hadden.

Maar na de welbekende excuusjes:

 • “We gaan voor kwaliteit”
 • “Ze zijn domweg niet te vinden”
 • etc

Voelde ik dat het toch niet klopte.

Ik ben me hierin gaan verdiepen en veel over gaan lezen. Sophie van Gool komt in Waarom vrouwen minder verdienen met veel ondersteunende data en cijfers in verhaalvorm.

Zo loopt een vrouw gemiddeld €300.000 aan inkomsten mis gedurende haar leven. Dit komt door de loonkloof van 14%!

 • En ja, dat is na alle correcties die je maar kan bedenken.
 • En ja, daar is genoeg onderzoek naar gedaan.

Vrouwen krijgen nog steeds te maken met voornamelijk onbewuste discriminatie.

 • Zoals de CEO die als secretaresse wordt aangezien.
 • Of de eerste zwarte vrouwelijke burgemeester, Joyce Sylvester, die verbaasde reacties krijgt als ze moet uitleggen dat zij toch echt de burgemeester is.

Als je hiervan na het lezen van dit boeken nog meer voorbeelden zoekt, lees dan ook even 365 dagen vrouw van Naeeda Aurangzeb en De IT Girl van Chantal Schinkels

Het diversiteit-onderwerp is breder dan alleen man/vrouw

Lees ook De zeven vinkjes van Joris Luyendijk.

Dit boek is een goede stap voor meer bewustwording van diversiteit – als we op zoiets basaals al zoveel onterecht onderscheid maken, dan is bewustwording hoognodig.

Ik heb uit dit boek meegenomen dat stilzitten en hopen dat het beter wordt een erg langzame en waarschijnlijk nutteloze strategie is.

Als we meer gelijkheid en meer vrouwen in de IT willen moeten we daar zelf voor zorgen en dat niet aan anderen overlaten.

Waarom vrouwen minder verdienen is een toegankelijk en goed leesbaar boek voor de ondernemers die stiekem ook weten dat het beter moet maar het nog niet durven toe te geven.

Range - David Epstein
Range – David Epstein

Range van David Epstein is na het lezen ook lang in mijn hoofd blijven zitten.

Vooral in de IT heerst het idee dat specialisatie the ‘way to go’ is. Ook bij Elgentos specialiseren wij ons in een bepaald gebied: webshops.

Maar een specialisatie is relatief.

Waar de een ‘webshops bouwen‘ als specialisatie ziet ten opzichte van programmeren in z’n algemeenheid, zien wij ‘B2C fashion-webshops bouwen met Shopify’ als een specialisatie.

Je kan zelfs zo ver specialiseren dat je jezelf de markt uit specialiseert.

Epstein stelt dat jonge generalisten die met meer onderwerpen in aanraking komen dan jonge specialisten dat later in hun leven makkelijker kunnen omzetten naar unieke gedachten/producten/bedrijven op een snijvlak tussen hun meerdere interesses.

Roger Federer

Een voorbeeld dat Epstein al vroeg in het boek aanhaalt is die van tennislegende Roger Federer:

Hoewel de moeder van Federer tennisles gaf, heeft hij een groot deel van zijn jeugd tennis als vooral ‘leuk‘ gezien en niet als doel. Jarenlang heeft hij gewisseld tussen allerlei sporten.

Pas later is hij professioneel gaan tennissen en heeft hij door de vele sportervaringen in zijn jeugd een stijl ontwikkeld waarmee hij volgens velen de beste tennisser aller tijden is geworden.

Stoppen is niet erg

Een van de punten die Epstein maakt is dat stoppen met iets niet erg is. De aanname ‘quitting is failing’ vindt hij inherent een verkeerde – met iets stoppen houdt in dat je met iets anders kan beginnen en je op die manier breder kan ontwikkelen.

Epstein haalt ook een onderzoek aan waaruit blijkt dat mensen gelukkiger worden hoe sneller ze stoppen met iets wat hen niet vervult en overstappen naar iets dat hen wel vervult.

Kiezen

Ik pas dit toe binnen Elgentos door altijd voor klanten te kiezen waar we uitdagende technische opdrachten voor kunnen doen en het meeste waarde kunnen toevoegen – en niet de klant met de grootste naam of het meeste aantal uren.

Werknemers geven daar niet om, maar geven wel om de inhoud van het werk dat ze doen. En hoeveel ze kunnen bijdragen aan het succes van de klant.

Wees dus ook niet bang om die keuze snel te maken.

Epstein schermt veel met data en niet alleen met loze theorieën, wat ik altijd fijn vind.

Ga Range sowieso lezen als je een generalist bent en dat ziet als een nadeel. Het opent je ogen!

Let My People Go Surfing - Yvon Chouinard
Let My People Go Surfing – Yvon Chouinard

Het boek Let My People Go Surfing van Yvon Chouinard (oprichter van kledingmerk Patagonia) was een van de eerste boeken die ik las over employee empowerment.

Zet je werknemers op één en er gebeuren veel goede en mooie dingen in je organisatie. Niet in de laatste plaats voor jezelf als ondernemer, maar in Chouinard’s geval ook voor het milieu.

Minder regels

Ook pleit Chouinard (net als Reed Hastings in No Rules Rules jaren na hem) voor het loslaten van strikte managementlagen en het geven van keuzevrijheid aan je werknemers. Minder regels en bureaucratie, meer gezond verstand en menselijkheid.

 • Denk je het beter te weten dan je baas? Vertel het haar of hem.
 • Ben jij blijer, productiever en gezonder als je midden op de dag even kan gaan surfen? Go for it!

Een mooi punt in het boek vind ik wanneer Chouinard wordt gevraagd waarom hij zijn bedrijf zou willen verkopen.

Hij komt dan tot de conclusie dat hij dat niet wil:

 • Waarom zou hij?
 • Wat gaat hij na de verkoop doen?

Waarschijnlijk hetzelfde spelletje nog een keer spelen met dezelfde uitkomst.

Terugkijkend op al het werk dat het hem gekost heeft om de organisatie te krijgen waar het is besluit hij dat het zo goed is – een wijze les die veel ondernemers ter harte kunnen nemen wat mij betreft.

Als bonustip aangaande werkgeluk in je organisatie wil je de boeken 99 Problems But The Boss Ain’t One en Bedrijf Bamischijf (en podcasts) van Cedric Muchall & Lennard Toma nog even aanbevelen.

Epiloog

"'s Avonds wil ik juist fictie lezen om mijn brein niet teveel voer te geven voor het slapen gaan."

Ik lees doorgaans driekwart fictie en een kwart non-fictie.

‘s Avonds wil ik juist fictie lezen om mijn brein niet teveel voer te geven voor het slapen gaan. Ik lees dan voornamelijk dystopische of klassieke science fiction. Ik hou ervan me langdurig te verliezen in boekenreeksen zoals de Enderverse, de Duniverse of de Discworld.

In het weekend en in de vakanties lees ik weer veel meer non-fictie en ik richt me dan graag op maatschappelijke thema’s die het bedrijfsleven raken, zoals diversiteit en werkgeluk.

Biografieën over ondernemers, topatleten, politici, etc en boeken over specifieke bedrijven kunnen me overigens totaal niet boeien.